Jesteś tutaj: Start Zupa meksykańska
Zupa meksykańska z kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
- Pierś z kurczaka - 1 sztuka
- Cebula - sztuka
- Pieczarki - 8 sztuk
- Marchew - sztuka
- Korzeń pietruszki - mała sztuka
- Papryka - mała sztuka
- Zielony groszek mrożony - 6 łyżek
- Fasola czerwona z puszki lub ugotowana - 8 łyżek
- Pomidory w puszce - puszka
- Koncentrat pomidorowy - łyżka
- Pęczek natki z pietruszki
- Olej lub oliwa - łyżka
- Bulion warzywny lub drobiowy - 4 szklanki
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
- Makaron pełnoziarnisty - ok. 30 g suchego na porcję
- Awokado - 1/2 sztuki na porcję
Sposób przygotowania:
- Na łyżce oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj posiekane grubo pieczarki - smaż przez kilka minut. Usmażoną cebulę przerzuć do gotującego się bulionu.
- Na patelnię po cebuli wrzuć posiekane mięso - smaż przez kilka minut.
- W tym czasie posiekaj warzywa i dodaj wszystkie do bulionu (włącznie z groszkiem i fasolą). Dodaj także usmażoną pierś. Gotuj przez 10 minut.
- Dodaj pomidory i koncentrat - gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj natkę i dopraw do smaku.
- Podawaj z makaronem i awokado skropionym sokiem z cytryny.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL