Smacznie i zdrowo

Strona poświęcona zdrowemu trybowi życia

 

Zupa meksykańska z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • Pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • Cebula - sztuka
  • Pieczarki - 8 sztuk
  • Marchew - sztuka
  • Korzeń pietruszki - mała sztuka
  • Papryka - mała sztuka
  • Zielony groszek mrożony - 6 łyżek
  • Fasola czerwona z puszki lub ugotowana - 8 łyżek
  • Pomidory w puszce - puszka
  • Koncentrat pomidorowy - łyżka
  • Pęczek natki z pietruszki
  • Olej lub oliwa - łyżka
  • Bulion warzywny lub drobiowy  - 4 szklanki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
  •  
  • Makaron pełnoziarnisty - ok. 30 g suchego na porcję
  • Awokado - 1/2 sztuki na porcję



Sposób przygotowania:

  • Na łyżce oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj posiekane grubo pieczarki - smaż przez kilka minut. Usmażoną cebulę przerzuć do gotującego się bulionu. 
  • Na patelnię po cebuli wrzuć posiekane mięso - smaż przez kilka minut. 
  • W tym czasie posiekaj warzywa i dodaj wszystkie do bulionu (włącznie z groszkiem i fasolą). Dodaj także usmażoną pierś. Gotuj przez 10 minut. 
  • Dodaj pomidory i koncentrat - gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj natkę i dopraw do smaku. 
  • Podawaj z makaronem i awokado skropionym sokiem z cytryny.

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.