Orkiszowa granola kokosowo - kakaowa
Składniki:
- Płatki orkiszowe - 2 szklanki (można użyć również owsianych)
- Banan - 2 sztuki
- Olej kokosowy roztopiony i ostudzony - 3 łyżki
- Kakao gorzkie - 4 łyżki
- Wiórki kokosowe - 6 łyżek
- Orzechy nerkowca - 3 garści
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki
- Ziarno kakao - 2 łyżki
- Suszona żurawina lub rodzynki - 3 garści
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj banana z kakao i olejem kokosowym.
- Wymieszaj płatki i 6 łyżek wiórków kokosowych z bananową masą.
- Odstaw granolę na kilka minut (może być na czas nagrzewania się piekarnika).
- Granolę wyrzuć na blaszką wyłożoną papierem do pieczenia i porozbijaj w mniejsze grudki.
- Piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 50 minut (co 10 minut mieszaj i gdy będzie już chrupiąca wyłącz piekarnik).
- Do ostudzonej granoli dodaj orzechy nerkowca, pozostałą ilość wiórków kokosowych, suszone owoce oraz ziarno kakao.