Smacznie i zdrowo

Strona poświęcona zdrowemu trybowi życia

Orkiszowa granola kokosowo - kakaowa

 

 

Składniki:

  • Płatki orkiszowe - 2 szklanki (można użyć również owsianych)
  • Banan - 2 sztuki
  • Olej kokosowy roztopiony i ostudzony - 3 łyżki
  • Kakao gorzkie - 4 łyżki
  • Wiórki kokosowe - 6 łyżek

  

  • Orzechy nerkowca - 3 garści
  • Wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • Ziarno kakao - 2 łyżki
  • Suszona żurawina lub rodzynki - 3 garści



Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj banana z kakao i olejem kokosowym.
  • Wymieszaj płatki i 6 łyżek wiórków kokosowych z bananową masą.
  • Odstaw granolę na kilka minut (może być na czas nagrzewania się piekarnika).
  • Granolę wyrzuć na blaszką wyłożoną papierem do pieczenia i porozbijaj w mniejsze grudki.
  • Piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 50 minut (co 10 minut mieszaj i gdy będzie już chrupiąca wyłącz piekarnik).
  • Do ostudzonej granoli dodaj orzechy nerkowca, pozostałą ilość wiórków kokosowych, suszone owoce oraz ziarno kakao.

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.