Kurczak w sosie curry z pełnoziarnistymi chlebkami naan
Składniki na 4 porcje curry:
- Pierś z kurczaka - ok. 600g
- Cebula - sztuka
- Mleczko kokosowe z puszki (wymieszana śmietana z częścią płynną) - szklanka
- Jogurt naturalny - 4 łyżki
- Czosnek - 2 ząbki
- Papryczka chilli (posiekana) - łyżeczka
- Imbir w proszku - łyżeczka
- Curry w proszku - 1 łyżeczka
- Kurkuma - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - łyżka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana - płaska łyżka (roztrzepana w niewielkiej ilości wody)
- Świeży szpinak - 4 garści
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Sól, pieprz
Składniki na chlebki naan (10 sztuk):
- Mąka graham (typ 1850) - 500g
- Drożdże suszone - opakowanie
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- Sól - 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny - kubeczek 200g
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek
- Ciepła woda - ok. 2/3 szklanki
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka posiekaj w drobną kostkę, oprósz solą, sporą ilością pieprzu, dodaj imbir, papryczkę chilli, przyprawę curry, kurkumę, sok z cytryny, cukier i przeciśnięty czosnek, łyżkę oleju - dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na łyżce oleju.
- Do cebuli dodaj zamarynowane mięso - smaż aż lekko się zrumieni.
- Usmażone mięso zalej mlekiem kokosowym, dodaj 2 garści zpinaku i duś jeszcze 5 minut.
- Po tym czasie dodaj do sosu mąkę ziemniaczaną roztrzepaną w niewielkiej ilości wody (spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku).
- Wyłącz gaz i dodaj jogurt naturalny.
- Podawaj z chlebkami naan lub ryżem i pozostałą ilością świeżego szpinaku.
- Zagnieć elastyczne ciasto dodając stopniowo wodę (ciasta z pełnoziarnistej mąki powinny być nieco bardziej wilgotne, tak więc nie przejmuj się jeśli podczas wyrabiania lekko klei się do rąk).
- Włóż do miski, nakryj ściereczką i postaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie podziel ciasto na 10 kawałków i rozwałkuj na cienkie owalne placki.
- Smaż placki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni - po minucie na każdą stronę.