Smacznie i zdrowo

Strona poświęcona zdrowemu trybowi życia

Kurczak w sosie curry z pełnoziarnistymi chlebkami naan

 

 

Składniki na 4 porcje curry:

  • Pierś z kurczaka - ok. 600g
  • Cebula - sztuka
  • Mleczko kokosowe z puszki (wymieszana śmietana z częścią płynną) - szklanka
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryczka chilli (posiekana) - łyżeczka
  • Imbir w proszku - łyżeczka
  • Curry w proszku - 1 łyżeczka
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki  
  • Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana - płaska łyżka (roztrzepana w niewielkiej ilości wody)
  • Świeży szpinak - 4 garści
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Sól, pieprz

 

Składniki na chlebki naan (10 sztuk):

  • Mąka graham (typ 1850) - 500g
  • Drożdże suszone - opakowanie
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny - kubeczek 200g
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • Ciepła woda - ok. 2/3 szklanki

 

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka posiekaj w drobną kostkę, oprósz solą, sporą ilością pieprzu, dodaj imbir, papryczkę chilli, przyprawę curry, kurkumę, sok z cytryny, cukier i przeciśnięty czosnek, łyżkę oleju - dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na łyżce oleju.
  • Do cebuli dodaj zamarynowane mięso - smaż aż lekko się zrumieni. 
  • Usmażone mięso zalej mlekiem kokosowym, dodaj 2 garści zpinaku i duś jeszcze 5 minut. 
  • Po tym czasie dodaj do sosu mąkę ziemniaczaną roztrzepaną w niewielkiej ilości wody (spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku).
  • Wyłącz gaz i dodaj jogurt naturalny.
  • Podawaj z chlebkami naan lub ryżem i pozostałą ilością świeżego szpinaku.

 

  • Zagnieć elastyczne ciasto dodając stopniowo wodę (ciasta z pełnoziarnistej mąki powinny być nieco bardziej wilgotne, tak więc nie przejmuj się jeśli podczas wyrabiania lekko klei się do rąk). 
  • Włóż do miski, nakryj ściereczką i postaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie podziel ciasto na 10 kawałków i rozwałkuj na cienkie owalne placki.
  • Smaż placki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni - po minucie na każdą stronę.

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.