Smacznie i zdrowo

Strona poświęcona zdrowemu trybowi życia

   SKŁADNIKI

  •    cebula dymka – 1 pęczek                               
  •    pomarańcza – 1 szt.
  •    oliwa z oliwek – 1 łyżka
  •    mrożony groszek – 400 g
  •    bulion warzywny – 750 ml
  •    ciabatta – 120 g
  •    masło – 2-3 łyżki
  •    śmietana UHT 30% – 100 g
  •    sól
  •    kolorowy pieprz, mielony

 

Dymki oczyszczamy, białą cześć kroimy w kostkę, zieloną w cienkie krążki. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Białą część dymek podsmażamy na gorącej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy mrożony groszek i smażymy przez 1-2 minuty. Dolewamy sok z pomarańczy i bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 12-15 minut.

Zieloną część dymek dusimy na 1 łyżce gorącego masła aż do miękkości i odstawiamy. Na tę samą patelnię dajemy pozostałą część masła i chleb pokrojony w kostkę. Smażymy ze wszystkich stron, obracając. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką pomarańczową i łączymy z podsmażonym szczypiorkiem.

Do zupy dodajemy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Dekorujemy grzankami ze szczypiorkiem.

 

 

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.