Sałatka z mango, wędzonym łososiem i orzechowym sosem
Składniki na 3 porcje:
- Komosa ryżowa - szklanka
- Mango - sztuka
- Wędzony łosoś - ok. 150g
- Suszone pomidory w oliwie - 6 sztuk
- Kalafior - 3 szklanki
- Natka pietruszki - 3 łyżki
Na sos:
- Masło orzechowe - 3 łyżeczki
- Woda - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
- Komosę dokładnie opłukaj gorącą wodą i ugotuj w 2 szklankach wody (ok. 15 minut, do wchłonięcia płynu).
- Łososia porwij na mniejsze kawałki.
- Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na parze (ok. 15 minut).
- Mango, pomidory i natkę pokrój.
- Wymieszaj składniki.
- Masło orzechowe zmiksuj z wodą na gładki sos i polej nim sałatkę.