Gulasz z soczewicy
Składniki na 4 porcje:
- Cebula - 2 sztuki
- Papryka - sztuka
- Marchew - 2 sztuki
- Seler naciowy - 2 łodygi
- Soczewica czerwona - 2 szklanki
- Bulion warzywny - 2 szklanki
- Pomidory w puszce - 2 puszki
- Natka pietruszki - pęczek
- Ziele angielskie - 4 kulki
- Liść laurowy - 2 sztuki
- Olej lub oliwa - 2 łyżki
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, startą na grubych oczkach marchew, posiekaną paprykę i seler naciowy.
- Smaż warzywa aż się lekko zezłocą, Następnie dodaj bulion i soczewicę - duś przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj pomidory w puszce - duś przez kilka minut aż się rozpadną i odparuje nadmiar wody.
- Dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku.