Smacznie i zdrowo

Strona poświęcona zdrowemu trybowi życia

Gulasz z soczewicy

Składniki na 4 porcje:

  • Cebula - 2 sztuki
  • Papryka - sztuka
  • Marchew - 2 sztuki
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Soczewica czerwona - 2 szklanki
  • Bulion warzywny - 2 szklanki
  • Pomidory w puszce - 2 puszki
  • Natka pietruszki - pęczek
  • Ziele angielskie - 4 kulki
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka



Sposób przygotowania:

  • Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, startą na grubych oczkach marchew, posiekaną paprykę i seler naciowy.
  • Smaż warzywa aż się lekko zezłocą, Następnie dodaj bulion i soczewicę - duś przez 15 minut.
  • Po tym czasie dodaj pomidory w puszce - duś przez kilka minut aż się rozpadną i odparuje nadmiar wody. 
  • Dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku.

 

 

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.