Smacznie i zdrowo

Strona poświęcona zdrowemu trybowi życia

Ziemniaczana zapiekanka z cukinią

 

 

Składniki na 4 porcje:

  • Ziemniaki - 8 średnich sztuk
  • Kalafior - pół sztuki
  • Marchew - sztuka
  • Zielony groszek mrożony - szklanka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1/4 sztuki
  • Cukinia - mała sztuka
  • Jajko - 2 sztuki
  • Ser mozzarella - 1 kulka 120g
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, kurkuma



Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotuj w delikatnie osolonej wodzie, w połowie gotowania dodaj różyczki kalafiora.
  • Cukinię pokrój na plastry i osól - pozostaw na kilkanaście minut.
  • Ugotowane ziemniaki i kalafior roztłucz na puree, dodaj startą na grubych oczkach marchew, groszek, przeciśnięty czosnek, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, wyłóż masę ziemniaczaną. 
  • Na wierzchu rozłóż plasterki cienko pokrojonej cebuli, połowę posiekanej drobno mozzarelli, plastry odsączonej cukinii. Całość oprósz drugą połową mozzarelli.
  • Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.