Ziemniaczana zapiekanka z cukinią
Składniki na 4 porcje:
- Ziemniaki - 8 średnich sztuk
- Kalafior - pół sztuki
- Marchew - sztuka
- Zielony groszek mrożony - szklanka
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula - 1/4 sztuki
- Cukinia - mała sztuka
- Jajko - 2 sztuki
- Ser mozzarella - 1 kulka 120g
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, kurkuma
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w delikatnie osolonej wodzie, w połowie gotowania dodaj różyczki kalafiora.
- Cukinię pokrój na plastry i osól - pozostaw na kilkanaście minut.
- Ugotowane ziemniaki i kalafior roztłucz na puree, dodaj startą na grubych oczkach marchew, groszek, przeciśnięty czosnek, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, wyłóż masę ziemniaczaną.
- Na wierzchu rozłóż plasterki cienko pokrojonej cebuli, połowę posiekanej drobno mozzarelli, plastry odsączonej cukinii. Całość oprósz drugą połową mozzarelli.
- Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut.