Smacznie i zdrowo

Strona poświęcona zdrowemu trybowi życia

Tortilla faszerowana pomidorowym ryżem i kurczakiem

 

 

Składniki na 5 porcji (5 tortilli):

  • Tortille pszenne - 5 placków (przepis na domowe tortille tutaj)
  • Ryż brązowy - 150g
  • Woda - 2,5 szklanki
  • Krojone pomidory w puszce - jedna puszka
  • Marchew - sztuka
  • Cebula - 2 sztuki
  • Pieczarki - kilka sztuk
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sos sojowy - łyżka
  • Kukurydza konserwowa - 6 łyżek 
  • Kapusta pekińska - 1/2 sztuki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Curry - łyżeczka
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Pierś z kurczaka lub indyka - ok. 500g
  • Olej rzepakowy - łyżeczka
  • Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, czosnek w proszku



Sposób przygotowania:

  • Pierś natrzyj sporą ilością przypraw i oliwą. Rozgrzej patelnię do grillowania. Grilluj mięso po 5 minut na każdą stronę. Piersi przełóż do naczynia ceramicznego, nakryj je folią i piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
  • Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na łyżce oleju razem z przeciśniętym czosnkiem, pieczarkami i startą na grubych oczkach marchewką.
  • Do cebuli dodaj ryż, olej sojowy i przyprawę Curry - smaż przez kilka minut. Następnie zalej całość wodą i pomidorami z puszki.
  • Duś wszystko aż ryż wchłonie płyn (przez ok. 40 minut). Po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw jeszcze potrawę od przykryciem na kilkanaście minut, aby ryż wchłonął resztę wody.
  • Kapustę posiekaj.
  • Upieczone piersi pokrój w podłużne kawałki.
  • Na tortille nakładaj pomidorowy ryż, następnie posiekaną kapustę i mięso - zawiń i ugrilluj na patelni (po minutę na każdą stronę).

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.