Tortilla faszerowana pomidorowym ryżem i kurczakiem
Składniki na 5 porcji (5 tortilli):
- Tortille pszenne - 5 placków (przepis na domowe tortille tutaj)
- Ryż brązowy - 150g
- Woda - 2,5 szklanki
- Krojone pomidory w puszce - jedna puszka
- Marchew - sztuka
- Cebula - 2 sztuki
- Pieczarki - kilka sztuk
- Czosnek - 2 ząbki
- Sos sojowy - łyżka
- Kukurydza konserwowa - 6 łyżek
- Kapusta pekińska - 1/2 sztuki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Curry - łyżeczka
- Sól, pieprz, słodka papryka
- Pierś z kurczaka lub indyka - ok. 500g
- Olej rzepakowy - łyżeczka
- Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, czosnek w proszku
Sposób przygotowania:
- Pierś natrzyj sporą ilością przypraw i oliwą. Rozgrzej patelnię do grillowania. Grilluj mięso po 5 minut na każdą stronę. Piersi przełóż do naczynia ceramicznego, nakryj je folią i piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
- Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na łyżce oleju razem z przeciśniętym czosnkiem, pieczarkami i startą na grubych oczkach marchewką.
- Do cebuli dodaj ryż, olej sojowy i przyprawę Curry - smaż przez kilka minut. Następnie zalej całość wodą i pomidorami z puszki.
- Duś wszystko aż ryż wchłonie płyn (przez ok. 40 minut). Po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw jeszcze potrawę od przykryciem na kilkanaście minut, aby ryż wchłonął resztę wody.
- Kapustę posiekaj.
- Upieczone piersi pokrój w podłużne kawałki.
- Na tortille nakładaj pomidorowy ryż, następnie posiekaną kapustę i mięso - zawiń i ugrilluj na patelni (po minutę na każdą stronę).