Grillowany pstrąg z brokułowym puree i warzywami w miodowej marynacie
Składniki na 4 porcje:
- Filety z pstrąga - ok. 600g
- Sól, pieprz, sok z cytryny
- Ziemniaki - 8 sztuk
- Brokuły - sztuka
- Kefir naturalny - 4 łyżki
- Świeżo zmielony pieprz
- Marchew - 8 sztuk
- Korzeń pietruszki - 4 sztuki
- Oliwa - 1 łyżka
- Miód - "czubata" łyżka
- Olej sojowy - łyżka
- Słodka papryka - pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Filety skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pierzem. Odstaw do lodówki na godzinę (może być tez na całą noc).
- Rybę ugrilluj na patelni do grillowania (po 5 minut na każdą stronę).
- Ziemniaki ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj różyczki brokułów. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree z dodatkiem kefiru i pieprzu.
- Warzywa obierz i posiekaj w słupki. Dodaj do nich miód, sos sojowy i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć do naczynia ceramicznego i piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 25 minut (niech będą jeszcze chrupiące).