Smacznie i zdrowo

Strona poświęcona zdrowemu trybowi życia

Grillowany pstrąg z brokułowym puree i warzywami w miodowej marynacie

 

Składniki na 4 porcje:

  • Filety z pstrąga - ok. 600g
  • Sól, pieprz, sok z cytryny
  • Ziemniaki - 8 sztuk
  • Brokuły - sztuka
  • Kefir naturalny - 4 łyżki
  • Świeżo zmielony pieprz 
  • Marchew - 8 sztuk
  • Korzeń pietruszki - 4 sztuki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Miód - "czubata" łyżka 
  • Olej sojowy - łyżka
  • Słodka papryka - pół łyżeczki



Sposób przygotowania:

 

  • Filety skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pierzem. Odstaw do lodówki na godzinę (może być tez na całą noc).
  • Rybę ugrilluj na patelni do grillowania (po 5 minut na każdą stronę).
  • Ziemniaki ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj różyczki brokułów. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree z dodatkiem kefiru i pieprzu.
  • Warzywa obierz i posiekaj w słupki. Dodaj do nich miód, sos sojowy i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć do naczynia ceramicznego i piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 25 minut (niech będą jeszcze chrupiące).

 

 

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.